Over Anke

Vormgever: (mode, vrij werk, sieraden, architectuur,

2009 – nu

Na verkoop van mijn architectenbureau heb ik me aanvankelijk op tekenen en schilderen gestort. De laatste jaren als architect een ondergeschoven kindje. In deze tijd volgde ik een 3-jarige opleiding Beeldende Route bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten en een 2 –jarige basisopleiding traditioneel tekenen en schilderen bij de Wackers Academie in Amsterdam. In de zomers volgde ik intensieve cursussen modeontwerp en sieradenontwerp in Florence.

Veel geleerd en mijn nieuwe richting gevonden: Vormgeving van kleinere projecten, samen met anderen,  in mode, theater kostuums, tijdelijke manifestaties en evenementen,  tentoonstellingen en sieraden.

Architectuur in het klein. Met veel stof, met veel kleur en met veel beweging.

 

Verhuur bedrijfsruimtes Hof van Chartreuse

Hof van Chartreuse

2008 – nu

Een verborgen oase aan de laan van Chartroise. Deze inspirerende historische omgeving zetten we in voor het bevorderen van kunst, cultuur en duurzaamheid.

Stedenbouw ,gebouwen en tuinen zijn onder mijn leiding ontworpen en gerestaureerd. Zinvol creatief gebruik, duurzaamheid en openbaarheid zijn de uitgangspunten in beheer en ontwerp. Het complex herbergt creatieve bedrijven, een vergader- en workshopruimte, toegankelijke, ecologisch beheerde tuinen van 5000m2 (een supermarkt voor dieren), appartementen en mijn eigen woonhuis.

Het beheer van de tuinen doe ik deels samen met enthousiaste vrijwilligers. Lijkt het je ook wat om gezellig buiten een zinvolle bijdrage te leveren aan de stadse fauna en flora  dan ben je van harte welkom!

In 2011 was het complex twee keer te zien op TV en een keer te horen op de radio.

 

Verhuur villa's in Thailand

Anke Colijn Beheer

2008 – nu

.In 2008 liet ik vier bijzondere en grote vakantiehuizen bouwen. De inrichting is luxueus en comfortabel en van alle gemakken voorzien. Het uitzonderlijke ontwerp past perfect in het Thaise klimaat: met veel buitenruimte, zon en schaduw. Europese degelijkheid gecombineerd met traditionele Thaise bouwprincipes. De zee en het strand zijn vlakbij. Hua Hin ligt perfect voor het maken van vele uitstapjes, watersport, golf, natuurreservaten. De kamers hebben airconditioning en bieden directe toegang tot de verschillende terrassen.

Doordat de vakantiehuizen op stelten staan biedt de begane grond plaats voor een koel en royaal terras met privézwembad, omgeven door een tuin met palmen en hibiscus. Zeer geschikt voor 2 stellen samen, voor een meer-generatie-gezin of vakantie met kinderen.

 

Ecologisch tuinbeheer

Tuinen van de hof - Een supermarkt voor dieren

1997 -nu

De 5000 m2 grote tuin is in Nederland enig in zijn soort. Elk deel van de tuin heeft weer zijn eigen planten en  samen  is een evenwichtig samenspel ontstaan, waardoor er veel verschillende diersoorten kunnen leven. Blad voor larven en rupsen, stuifmeel en honing voor insecten, diverse soorten zaad en bessen voor vogels, amfibieën en kleine zoogdieren, die ook de insecten en larven weer eten. Zo ontstaan in deze oase volledige levenscycli van larven tot roofvogels.

In de ruim 20 jaar dat ik de tuin beheer groeide het aantal vogelsoorten van ca 10 tot 36. Veel ervan in grote aantallen.

De tuin biedt voedsel aan een grote diversiteit van insecten, vlinders, amfibieën en vogels. Er zijn salamanders, groene en bruine kikkers. Onder de takkenbossen huizen egels en soms piept er een eekhoorn door de bomen. Vleermuizen verblijven in de dikke muren van de oude boerderij. Op de vele bloemen gonst het van de insecten. De vogels geven soms het idee dat je je in een openluchtvolière bevindt.

Hoewel dit voorheen ook een groene plek was, kwamen er nauwelijks dieren voor, de begroeiing was veel te monotoon. Na de nieuwe inrichting is het uitgegroeid tot een plek met betekenis, die de groene  de Vecht, langs de Laan van Chartroise en Marnixlaan. De schitterende historische panden maken de plek extra aantrekkelijk voor mensen.

 

Eigenaar/directeur

Feekes & Colijn Architecten

2001 - 2008

Architectenbureau met totaal 35 mensen, werkzaam in de stedenbouw, scholenbouw, complexe projecten met bewonersparticipatie, lokatie gericht bouwen, nieuwbouw.

De thema’s die Anke Colijn Architecten kenmerkten zijn hier voortgezet:

De inhoudelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving:

-Het overleg met bewoners, het samenbrengen van partijen.

-Flexibel bouwen, zowel in renovatie als nieuwbouw

-Margezones,

-Bewoners componeren,

-Locatiegericht bouwen,

-De invloed van de gebouwde omgeving op het gedrag van kinderen.

Deze invalshoeken wist ik in te brengen in de ‘gewone’ projecten. Het zijn juist die projecten waar alles samenkomt, waar de mensen na jaren en jaren nog vertellen hoe geweldig ze wonen, hoe plezierig de kinderen het hebben in het KDV. Hierover komen de vele artikelen, presentaties en lezingen nog

 

Eigenaar/directeur

Anke Colijn Architekten

1980 - 2001

Architectenbureau met 12 mensen, werkzaam in de ombouw van monumentale panden, grote renovaties en stadsvernieuwing.

Het bureau startte in 1977 in het souterrain van mijn woonhuis, klom op naar de 1e etage toen er meerdere medewerkers kwamen en eindigde op de Laan van Chartroise met 35 mensen in 2008.

Vanaf het allereerste begin hebben we complexe werken uitgevoerd. Mijn belangstelling gold niet alleen het ontwerpen van gebouwen, de zaken eraan voorafgaande, het verloop erna, het proces, de mensen eromheen en de toekomstige gebruikers waren altijd van groot belang.

Ontwerpen ontstonden nooit op een eilandje in mijn hoofd of op een wit vel papier, ze ontstonden vanuit een situatie. Dit kon de ligging van het project zijn, overleg met omwonenden of bewoners, bijzonderheden in het stedenbouwkundig plan of het Programma van Eisen.

Het liefst bouwde ik de bijzonderheden in de situatie die ik aantrof uit. Het ‘probleem’, dat andere mensen zagen, was altijd de sleutel tot de oplossing.

 

OPLEIDING

 

Akademie Vogue

Theatervormgeving

2012 – 2014 (verwacht)

Alchimia:

Contemporary Jewellery School

2012

 Intensive summer course, experimenten met materiaal. Alchimia is the only school of experimental jewellery and design in Italy. Alchimia goes beyond the commonplaces of jewellery tradition and considers the new materials as an important part of moderen jewellry. The school's philosophy is to provide students an innovative lab of creative thought, rooted in a deep understanding of traditional goldsmith techniques.

Wackers Academie Amsterdam

WACKERS BASICS, deeltijd

2010 – 2012

Een kunstopleiding met veel aandacht voor klassiek tekenen. Deze opleiding duurt twee jaar, twee dagdelen per week. Na deze opleiding bestaat de mogelijkheid door te stromen naar het tweede jaar van de reguliere opleiding.

 

UCK Utrecht

De Beeldende Route,- Schilderen en Ruimtelijk vormen, deeltijd

 2009 – 2012

Het UCK heeft een aantal intensieve cursussen ontwikkeld die op elkaar zijn afgestemd en de 3-jarige opleiding de Beeldende Route vormen: De cursusopbouw is gericht op de ontwikkeling van een persoonlijke stijl. Het platte vlak, ruimtelijk werken en theorie zijn gelijkwaardige onderdelen. Na het volgen van het driejarige traject volgt een getuigschrift.

 

Accademia Italiana

fashion design, intensieve zomercursus,

2011 – 2011

L’Accademia Italiana is seen as one of the best fashion academies in Italy. It is funded in 1984 and has schools in Rome en Florence. It is linked with the University of Wales and there is a coorperation with several prestigious universities from all over the world.

Field of study is costume fashion, fashion design, pruduct design, and photography.

In summers there are intensive courses for students from other universities.

De lessen bestaan uit productkennis, modetekenen, modeontwerp, het samenstellen van een collectie en theaterkleding

 

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Architectuur

1975 – 1980

opgenomen in Architectenregister Architect

opgenomen in Architectenregister Interieurarchitect